Συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Responsive Joomla Template For Directory

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου την Πέμπτη 29η Σεπτεμβρίου 2022 σε πολύ καλό κλίμα στο πλαίσιο των αδιάκοπων επαφών του Υφυπουργείου με τους φορείς της Ναυτιλίας.

Τον κ. Υφυπουργό συνόδευσαν οι κκ. Άδωνις Παυλίδης και Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σύμβουλοι σε Ναυτιλιακά Θέματα και η κ. Ανδρούλα Αδάμου από το Ναυτιλιακό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στον Πειραιά, ενώ ο Σύνδεσμος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του, κ. Ιωάννη Κοτζιά, τον Αντιπρόεδρο κ. Άγγελο Παύλου, το Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Κιττέ, και τον Ταμία κ. Ιωάννη Καζιάνη.

Τονίστηκε το εντυπωσιακό έργο που επιτελείται από την Κυρπαική Δημοκρατία, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και προσωπικά από τον Υφυπουργό κ. Δημητριάδη, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο διεθνή χώρο, ιδιαίτερα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπου κυρίως λαμβάνονται πλέον οι σημαντικότερες αποφάσεις σε σχέση όχι μόνο με αυτή καθ’αυτή τη ναυτιλία, αλλά και τους συνοδούς χώρους που πλέον αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο, τα λιμάνια, τους ενδιάμεσους και τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων, την εφοδιαστική αλυσίδα), το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και παγκοσμίως, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της ναυτιλίας, την προσέλκυση νέων επαγγελματιών στο ναυτικό και ναυτιλιακό χώρο, την ενίσχυση των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, αλλά και για την ανάδειξη της Κυπριακής Σημαίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών, την πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη κοινή διαμόρφωση στρατηγικής για εξωστρέφεια, προσαρμοστικότητα και βιωσιμότητα μέσω του προγράμματος SEA Change 2030, στο άνοιγμα του γραφείου σύνδεσης στην Ιαπωνία, που θα λειτουργεί σαν ο κύριος συνδετικός κρίκος για όλη την Άπω Ανατολή, τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η χρήση του διαδικτύου (ήδη είναι σε χρήση σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα), τη θεσμοθέτηση Ναυτοδικείου και Κέντρου Ναυτικής Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης στην Κύπρο, τη δυναμική άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν και εκμετάλευση των ευκαιριών συνεργασίας (π.χ. με τις Η.Π.Α., ακόμη και σε σχέση με αναμόρφωση του περίφημου Jones Act) για το κοινό καλό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε όντως ότι κατανοεί και είναι στη διαδικασία της ανάδειξης του Κράτους σαν πυλώνα ανάπτυξης και διευκόλυνσης των διαδικασιών, παρά σαν τροχοπέδη, όπως επί παραδείγματι επέδειξε και η άμεση και αποτελεσματική πρωτοβουλία της σε σχέση με τον εμβολιασμό των ναυτικών κατά της πανδημίας COVID-19.

Το Προεδρείο του HSA τόνισε την εντυπωσιακή αντοχή που επέδειξε η Κύπρος στην επίδραση των κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, συνεχάρη τον Υφυπουργό για τις ρηξικέλευθες δράσεις, και τόνισε τις δυνατότητες προβολής του έργου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και συνεργασίας σε κοινές δράσεις, θέτοντας ταυτόχρονα το Σύνδεσμο στη διάθεση του Υφυπουργείου για οιαδήποτε πληροφόρηση χρειαστεί σε σχέση με τον παγκόσμιο στόλο, τη διαθεσιμότητά του σε συγκεκριμένες περιοχές, κλπ. Στη συνέχεια συζητήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού – Πειραιά και οι δυνατότητες βελτίωσης και πιθανώς επέκτασής της προς το Ισραήλ, που θα μπορούσε να προσδώσει κερδοφορία

Συζητήθηκαν επίσης θέματα της άμεσης επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των επί πλέον μέτρων που λαμβάνονται σε σχέση με τη Ρωσία, την απανθρακοποίηση, τον επαναπροσδιορισμό των δρόμων της ναυτιλίας, τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις, κλπ. Τέλος, ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Δημητριάδης και ο Πρόεδρος του HSA κ. Ιωάννης Κοτζιάς, αντάλλαξαν αναμνηστικά, τονίζοντας ότι διατηρούν ανοιχτό δίαυλο άμεσης επικοινωνίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο